Dijitalleşme, birçok sektöre katkıda bulunan bir süreç. Çünkü teknolojinin sunduğu avantajlardan yararlanmak ve dijital dünyaya adapte olmak hem iş verimliliğini hem performansı artırıyor. Bu nedenle dünyanın pek çok ülkesinde farklı sektörlerde yer alan firmalar, yavaş yavaş dijital ögelerle entegre bir çalışma sistemi benimsiyor. İlaç sektöründe faaliyet gösteren firmalar da bunlardan biri. Peki ama ilaç sektöründe dijitalleşme neden önemli? Dijitalleşmenin ilaç sektörü özelindeki avantajları neler?
İlaç Sektöründe Dijitalleşmenin Önemi
Dijitalleşme, birçok sektörde olduğu gibi ilaç sektörü için de son derece önemli ve gerekli bir değişim. Her şeyden önce dijital dönüşüm, sektördeki veri ve bilgi depolama süreçlerinin daha pratik hâle gelmesini sağlar. Ayrıca veri analizinin efektif şekilde yapılmasına olanak tanıdığı için sektörde yer alan firmaların daha iyi kararlar almasına katkıda bulunur. Bu ise müşteri memnuniyetini artırır. En nihayetinde ilaç sektörünün dijital dünyaya entegre edilmesi sadece firmalara değil, sektörün gelişimine katkıda bulunacak bir adımdır.
İlaç Sektöründe Dijitalleşmenin Sunduğu Avantajlar Nelerdir?
Dijital dönüşüm, ilaç sektörünün büyüyebilmesi adına farklı avantajları bir arada sunuyor. Bunlardan bazılarına kısaca göz atalım:
Tüm Süreçler Sistematik Şekilde Yürütülür
Dijitalleşme, üretim ve tedarik operasyonları başta olmak üzere kontrol ve kalite analizi gibi birçok farklı sürecin daha profesyonel bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Şirketler dijitalleşmeyle süreç içinde çok daha hızlı ve doğru kararlar alabilir. Örneğin üretim süreçlerini iyileştirmek için tedarik zincirlerine dijitalleşmeyi entegre ederlerse daha fazla envanter seviyesi, doğruluk, üretim verimliliği ve hizmet elde edebilirler. Böylece daha hızlı ve daha etkili iş kararları alabilirler. Bununla birlikte üretimden ürün analizine kadar her bir aşamada kalite uyumluluğu yakalanarak sunulan hizmetin tutarlı ve üst düzey kaliteye sahip olması sağlanabilir.
Envanter Yönetiminde Teknolojik Destek Sağlar
Şirketler için envanter yönetimde sistematik ve doğru adımlar atmak, sürecin tamamı için kritik bir öneme sahiptir. İlaç sektörünün dijitalleşmesi, envanter yönetiminin yenilikçi bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Böylece şirketler, envanteri otomatik olarak izleyebilir. Özellikle QR kodlar, ürünlerin tanımlanması ve izlenmesine destek olur. Ayrıca çeşitli dijital uygulamalar kullanılarak envanter verilerine hızlıca ulaşılabilir. Öte yandan dijitalleşen şirketler, ihtiyaç fazlası envanter başta olmak üzere çeşitli riskleri dengeleme şansı da elde ederler.
Talep Tahmini ve Yönetimi Kolaylaşır
İlaç endüstrisindeki dijital dönüşüm, talep tahminini ve yönetimini de kolaylaştırır. Talep analizi gerçek zamanlı verilere dayanarak yapılabilir. Böylece doğru envanter yönetimi gerçekleştirilebilir. İlaç ve aşı üretim hızlarını iyileştirerek daha esnek üretim süreçlerine imkân tanır. Esnek üretim ise şirketlerin üretim süresinden tasarruf etmelerinin yanı sıra müşteri taleplerinin doğru bir şekilde analizinin gerçekleştirilmesini ve sürdürülebilir üretim zincirinin kurulmasını sağlar.
Mevzuat Uyumluluğu Sağlanır
İlaç firmalarının tüm süreçlerini devlet düzenlemelerine uygun şekilde yürütmesi gerekir. Bu noktada şirketler mevzuat uyumluluğunu takip edebilmek amacıyla dijitalleşmeden yararlanabilir. Özellikle kalite ve formül yönetimi, izlenebilirlik gibi unsurlar devlet düzenlemelerine uyumluluk ihtiyacını karşılamak için pratik çözüm sağlar.
Ürün Maliyetini Etkileyen Tüm Faktörler Kolayca Takip Edilir
Şirketlerin dijitalleşerek ürün maliyet yönetimini iyileştirmesi, sektörde çok daha efektif bir şekilde rekabet etmelerini sağlar. Çünkü şirketler, teknolojinin sunduğu imkânları kullanarak ham madde yönetimi, tedarik zinciri ve veri tabanlı üretim başta olmak üzere birçok adımı profesyonel bir şekilde tamamlayabilirler. Maliyetleri azaltarak üretim kalitesini artırabilirler. Bu ise müşteri memnuniyetini olumlu yönde etkiler. Böylece dijitalleşmenin faydalarından yararlanmayan rakiplerine nazaran sektörde daha avantajlı olurlar.
Reçete ve Formül Yönetimi Sürecini Hızlandırır
Dijitalleşme, ilaç sektöründe araştırma ve geliştirme sürecinin hızlanmasını sağlar. Çünkü araştırmacıların büyük miktardaki verileri çok daha hızlı ve doğru şekilde analiz etmelerine olanak tanır. Ayrıca makine öğrenimi algoritmaları kalıpları tanımlayabilir ve sonuçları tahmin edebilir. Bu sayede reçete ve formülleri belirleyerek AR-GE süreci için ihtiyaç duyulan süre ve maliyeti azaltabilir. Ayrıca dijitalleşme sadece AR-GE aşamasında değil, formül maliyeti ve numune yönetimi gibi süreçleri de daha verimli hâle getirmeye yardımcı olabilir.
Konektom ERP: İlaç Sektöründeki Dijital Dönüşüm
Centra Yazılım imzası taşıyan Konektom ERP; ilaç ve gıda sektöründeki zorlukları anlamak, var olan sorunları çözümlemek için geliştirilen bir yazılım. Konektom, GMP ve GLP gibi uluslararası standardizasyonlara uyumlu. Ayrıca reçete ve formül yönetimi, üretim süreci esnekliği, envanter yönetimi gibi açıkladığımız avantajların yanı sıra daha pek çok faydayı da sağlayarak ilaç sektöründe dijitalleşmeye dair ihtiyaç duyduğunuz çözümleri sunuyor. Siz de ilaç sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete sahipseniz bu süreçte aradığınız tüm destek için Konektom ERP her zaman sizinle!
Kaynaklar:
https://pharmaphorum.com/digital/digital-transformation-pharma-importance-digitalisation
https://www.vaimo.com/blog/pharma-digital-transformation/
https://www.digital-adoption.com/digital-transformation-in-pharma/#:~:text=Pharmaceutical%20companies%20can%20use%20digital,gaps%20and%20improves%20reporting%20workflows.